Moxa & Thermotherapie

Moxibustion, ook wel moxatherapie of moxen genoemd, is een therapievorm uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Het beschrijft het proces van het  speciale punten op het lichaam door moxa (bijvoet) af te branden.

Moxibustion - hoe het werkt

De term moxibustion bestaat uit het Japanse woord voor de gedroogde vezels van het bijvoetkruid "Mog (u) sa" en het Latijnse woord "Combustio" (branden). Tijdens moxibustie worden kleine hoeveelheden gedroogde, fijne bijvoetvezels (moxa)afgebrand op bepaalde therapiepunten op de zogenaamde meridianen. Terwijl sommige punten worden gebruikt voor brandwondtherapie, worden andere traditioneel gereserveerd voor acupunctuur. Bijvoet wordt lange tijd gebruikt als medicinale en aromatische plantin het (Ver) Oosten en Westen gebruikt. De bladeren worden gedroogd, schoongemaakt, geraspt en verwerkt tot een fijne, lichte watten. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat de hitte van de smeulende moxa invloed heeft op het meridiaansysteem.

Moxatherapie helpt bij tal van lichamelijke en geestelijke klachten. Dat komt door het ontspannen gevoel waar de therapie al direct voor zorgt. En vervolgens stimuleert het uw spieren. Dat werkt goed als u problemen hebt met bijvoorbeeld de spijsvertering, krampen of gebrek aan energie. En het werkt heel goed bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten.