Cuppingmassage, wat is het? - Intertaping.nl

Cupping massage, wat is het?

Wat is een cupping massage?

Een cupping-massage is een massage waar gebruik gemaakt wordt van glazen cups, siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid geplaatst en vacuüm gezogen waardoor de doorbloeding sterk toeneemt.

Dit vacuüm kan op verschillende manieren verkregen worden, bijvoorbeeld met een pompje. Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel omhoog in de cup.

Dit zorgt ervoor dat in het behandelde gebied een betere doorbloeding ontstaat. Ook kan je door middel van deze speciale cups verklevingen in het bindweefsel losmaken. Na een cupping behandeling voelt men zich, na een paar dagen weer, fysiek en mentaal een stuk beter.

Hoe is cuppingmassage ontstaan?

Cupping therapie is een eeuwenoude, voornamelijk oosterse geneeswijze. Ver voor Christus was het al onderdeel van de traditionele chinese geneeskunde. Hierbij werden kopjes verwarmd en op de huid gezet waarna deze zich vacuüm zogen.

Ook in het oude Arabië werd al cupping therapie gegeven. Hier werd met name de wet cupping gegeven, waarbij er eerst sneetjes in de huid werd gemaakt. Door de huid vervolgens vacuüm te zuigen zou het ‘slechte’ bloed uit het lichaam trekken.

Maar ook in Nederland werd in de Middeleeuwen al cuppingmassage toegepast. Ook hier werd cuppingmassage gezien als ‘aderlating’ en als onderdeel van het genezen van ziekte.

Tegenwoordig worden er ook zowel dry-cupping-massages als wet-cupping-massages gedaan. Onder het kopje ‘soorten cuppingmassages’ lees je hier meer over.

We zullen in dit blog vooral ingaan op de dry cupping, waarbij de huid intact blijft. Dit is de methode die in Nederland het meest wordt toegepast. Cupping therapie valt onder alternatieve geneeswijzen.

Wanneer doe je een cupping massage?

Een cuppingmassage kan een op zichzelf staande massage zijn. Maar cuppingmassage kan ook als onderdeel van een ander soort massage gedaan worden, zoals bij een sportmassage, klachtgerichte massage of bindweefselmassage. Cuppingmassage kan ingezet worden om klachten te verminderen. Maar ook als bevordering van het herstel van spieren en huid na sporten is een cuppingmassage aan te raden.

Er komt steeds meer vraag naar cuppingmassage. Het aanbieden van cuppingmassages kan dan ook een goede uitbreiding van jouw massagepraktijk!

Ook thuis doen steeds meer mensen cupping bij zichzelf. Dit is dan met name gericht op het verminderen van cellulite. Doordat de cup vacuüm trekt op de huid komt het dieper gelegen bindweefsel omhoog waardoor een betere doorbloeding van de huid ontstaat. 

Bij welke klachten doe je cupping-massage?

Een cupping behandeling kan op veel vlakken een positief effect hebben. Het wordt dan ook ingezet bij diverse klachten. Zo kan een cupping-massage heel effectief zijn bij onder andere:

  • Nekklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Schouderklachten
  • Rugklachten
  • Armklachten
  • Spierblessures
  • Cellulite
  • Verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
  • Littekenbehandeling (oudere littekens)
  • Fibromyalgie
  • Striae
  • Rimpels
  • Opheffen van energieblokkades

Waar is cupping goed voor?

Cupping werkt sterk op de huid en het bindweefsel. Maar ook wordt cuppingmassage gebruikt om spierherstel te bevorderen. Bij holistische massages worden cups ingezet om energieblokkades op te heffen.

Cuppingmassage heeft een groot effect op het bindweefsel. Bij klachten die door verkleefd bindweefsel komen, is het aan te raden een aantal cuppingmassages te geven.

Ook bij al lang bestaande of terugkerende klachten kan een cuppingmassage goed helpen. Bij langdurige klachten past het bindweefsel zich aan en wordt het strakker en stugger, wat de klachten ook weer in stand houdt.

Door het bindweefsel intensief los te maken door middel van cupping is het mogelijk deze cirkel te doorbreken.

Bij spierklachten kan cuppingmassage ook van toegevoegde waarde zijn. Het vacuüm van de cups zorgt ervoor dat de doorbloeding op een heel lokale plek flink wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het lichaam aangezet om op die plaats de afvalstoffen op te ruimen en voedingsstoffen aan te voeren. Dat zorgt ervoor dat het herstel versneld wordt.

 

Cuppingmassage, wat is het? | Lees het op intertaping.nl

Moet ik de cups bewegen of niet?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een cuppingmassage te geven. Zo kan je de cups op de huid laten staan. Ook is het mogelijk de cups te bewegen terwijl ze vacuüm zijn getrokken. Bij deze laatste methode is het dan wel noodzakelijk om massageolie te gebruiken.

Waarom ontstaan er rode ronde vlekken?

Vaak zie je na een cuppingmassage rode vlekken op het gebied wat behandeld is. Deze kunnen zelfs verkleuren naar blauw. Dit komt doordat de doorbloeding op die plek sterk toegenomen is door het vacuüm in de cups. Deze rode plekken komen in min of meerdere mate voor en is afhankelijk van de intensiteit en de methode van de cupping-massage.

Welke soorten cups zijn er?

Er zijn verschillende soorten cups om te gebruiken bij de cupping-massage. Welke cups je moet aanschaffen is een persoonlijke voorkeur. Alle soorten cups hebben voor- en nadelen. We zetten verschillende soorten cups voor je op een rijtje.

Siliconen massage cups

Siliconen Massage Cups

De siliconen massage cups zijn veelgebruikte cups. Dit zijn over het algemeen de soort cups die je gebruikt als je start met het geven van cuppingmassages, omdat ze erg makkelijk te gebruiken zijn. Door in de cups te knijpen en dan op de huid te plaatsen, wordt de cup vacuüm gezogen. Je hebt hier dus verder geen aanvullende accessoires voor nodig.

Een ander voordeel van siliconen massage cups is dat ze onbreekbaar zijn. De cups zijn gemaakt van dik siliconen materiaal wat lang meegaat. Het is belangrijk om deze siliconen massage cups op de juiste manier schoon te houden om te voorkomen dat ze plakkerig worden. Nog een voordeel: siliconen massage cups zijn een stuk goedkoper dan de glazen cups.

BellaBambi cups

BellaBambi cups zijn siliconen cups speciaal voor de professionele markt. Normale siliconen cupping cups zuigen soms wat lastig vacuüm. Ook is de intensiteit van elke normale siliconen cup gelijk, met uitzondering van de speciale cups voor gezichtsmassages.

De cups van BellaBambi zijn er in vier verschillende intensiteiten en in drie verschillende groottes. Dit zorgt ervoor dat je als masseur de cups die je gebruikt aan kan passen aan jouw cliënt en zijn of haar klachten. De cups van BellaBambi werken dus preciezer en hebben ook een betere zuigkracht dan de standaard siliconen cups. Daarnaast zijn ze gemaakt van speciaal medisch siliconen wat de kans op huidirritatie minimaliseert.

Cupping cups met pomp

Cupping cups met pomp zijn meestal gemaakt van het harde polycarbonaat. Deze cups zijn dus net als glazen cups vormvast, in tegenstelling tot de flexibele siliconen cups. De cupping cups met pomp zet je op de huid. Door middel van de pomp is het vacuüm te creëren.

Het gebruik van cupping cups met pomp is niet aan te raden als je net start met cuppingmassages geven. Dit is een methode waar je enige voorkennis en/of scholing voor nodig hebt. Het voordeel van deze polycarbonaat cupping cups met pomp in vergelijking met de glazen cupping cups, is dat de polycarbonaat cupping cups onbreekbaar zijn.

Het cupping set is hier verkrijgbaar.

Terug naar blog