Cuppingmassage, wat is het? - Intertaping.nl

Cupping massage, wat is het?

Wat is een cuppingmassage?

Een cupping-massage is een massage waar gebruik gemaakt wordt van glazen cups, siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid geplaatst en vacuüm gezogen waardoor de doorbloeding sterk toeneemt.

Dit vacuüm kan op verschillende manieren verkregen worden, bijvoorbeeld met een pompje. Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel omhoog in de cup. Dit zorgt ervoor dat in het behandelde gebied een betere doorbloeding ontstaat. Ook kan je door middel van deze speciale cups verklevingen in het bindweefsel losmaken. Na een cupping behandeling voelt men zich, na een paar dagen weer, fysiek en mentaal een stuk beter.

Hoe is cuppingmassage ontstaan?

Cupping therapie is een eeuwenoude, voornamelijk oosterse geneeswijze. Ver voor Christus was het al onderdeel van de traditionele chinese geneeskunde. Hierbij werden kopjes verwarmd en op de huid gezet waarna deze zich vacuüm zogen. Ook in het oude Arabië werd al cupping therapie gegeven. Hier werd met name de wet cupping gegeven, waarbij er eerst sneetjes in de huid werd gemaakt. Door de huid vervolgens vacuüm te zuigen zou het ‘slechte’ bloed uit het lichaam trekken.

Maar ook in Nederland werd in de Middeleeuwen al cuppingmassage toegepast. Ook hier werd cuppingmassage gezien als ‘aderlating’ en als onderdeel van het genezen van ziekte.

 

Tegenwoordig worden er ook zowel dry-cupping-massages als wet-cupping-massages gedaan. Onder het kopje ‘soorten cuppingmassages’ lees je hier meer over. We zullen in dit blog vooral ingaan op de dry cupping, waarbij de huid intact blijft. Dit is de methode die in Nederland het meest wordt toegepast. Cupping therapie valt onder alternatieve geneeswijzen.

Wanneer doe je een cupping massage?

Een cuppingmassage kan een op zichzelf staande massage zijn. Maar cuppingmassage kan ook als onderdeel van een ander soort massage gedaan worden, zoals bij een sportmassage, klachtgerichte massage of bindweefselmassage. Cuppingmassage kan ingezet worden om klachten te verminderen. Maar ook als bevordering van het herstel van spieren en huid na sporten is een cuppingmassage aan te raden.

Er komt steeds meer vraag naar cuppingmassage. Het aanbieden van cuppingmassages kan dan ook een goede uitbreiding van jouw massagepraktijk!

Ook thuis doen steeds meer mensen cupping bij zichzelf. Dit is dan met name gericht op het verminderen van cellulite.

 

Bij welke klachten doe je cupping-massage?

Een cupping behandeling kan op veel vlakken een positief effect hebben. Het wordt dan ook ingezet bij diverse klachten. Zo kan een cupping-massage heel effectief zijn bij onder andere:

 • Nekklachten
 • Hoofdpijnklachten
 • Schouderklachten
 • Rugklachten
 • Armklachten
 • Spierblessures
 • Cellulite
 • Verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
 • Littekenbehandeling (oudere littekens)
 • Fibromyalgie
 • Striae
 • Rimpels
 • Opheffen van energieblokkades

Waar is cupping goed voor?

Cupping werkt sterk op de huid en het bindweefsel. Maar ook wordt cuppingmassage gebruikt om spierherstel te bevorderen. Bij holistische massages worden cups ingezet om energieblokkades op te heffen.

Cuppingmassage heeft een groot effect op het bindweefsel. Bij klachten die door verkleefd bindweefsel komen, is het aan te raden een aantal cuppingmassages te geven. Ook bij al lang bestaande of terugkerende klachten kan een cuppingmassage goed helpen. Bij langdurige klachten past het bindweefsel zich aan en wordt het strakker en stugger, wat de klachten ook weer in stand houdt. Door het bindweefsel intensief los te maken door middel van cupping is het mogelijk deze cirkel te doorbreken.

Bij spierklachten kan cuppingmassage ook van toegevoegde waarde zijn. Het vacuüm van de cups zorgt ervoor dat de doorbloeding op een heel lokale plek flink wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het lichaam aangezet om op die plaats de afvalstoffen op te ruimen en voedingsstoffen aan te voeren. Dat zorgt ervoor dat het herstel versneld wordt.

Het cupping set is hier verkrijgbaar.

Terug naar blog